RCEV Roudnice n. L. – 23. 7. 2022


Pod Říp jezdím moc rád, proto mi bylo velmi líto, když měla být loňská soutěž RCEV v Roudnici poslední. Naštěstí to nebyla pravda. Kvůli prázdninám a souběhu se dvěma dalšími soutěžemi (F5J a RCVS) se nás v sobotu sešlo „jen“ 10.


Pořádání se ujal Tomáš Vydra, při zápisu jsme od něho dostali plechovku …


… a od Hedviky buchtu. U toho se musím zastavit – byly tří druhů, označené písmeny M, P a T, přičemž ty poslední nebyly pro pana Tůmu, nýbrž „pouze“ tvarohové (P = povidlové, M – makové) 🙂 .


Jirka H. předváděl „retrívra“, naviják pro přitahování gumicuku, my ale vrtule neodhazujeme, model si ji vždy (tedy většinou) přiveze zpátky sám 🙂 .


Jdou na to, dvě skupiny, sedm kol.


Soustředění bylo potřeba – povětří bylo krásně termické a proto i velmi zrádné.


Martin H. rozbil 🙁 svůj nejlepší model ještě přes soutěží, po vypnutí motoru se prostě neovládán zřítil, proto „musel“ létat se zelenou Tilií.


Radek střídal 1000 a škrtačky, stěžoval si na důsledky prodělaného kovidu – brrr.


Martin P. doplatil na jednu roudnickou zvláštnost – létáme vedle dráhy, kam se nesmí. Pokud fouká směrem k dráze, bývá opuštění stoupáku velmi bolestivé, ale velké stroje musí mít přednost.


Na letišti měli, stejně jako vloni, soustředění holandští plachtaři …


… naštěstí Tomášovi přijel řídicí létání vynadat jen jednou 😉 . Nemáme sebekontrolu, kroužíme po větru, dokud nás někdo neokřikne „tam už nesmíš“, pokud je ticho, máme za to, že je všechno v pořádku.


Na Tomáše toho bylo chvílemi až moc, hlásit čas, zapisovat výsledky, k tomu ještě hlídat letový prostor.

Také jsem si uvědomil, jak moc rozmazlení jsme. Časové údaje na tabuli nebyly doplněné zvukem/hlasem, pomocníci museli pilotům hlásit, přičemž tabule odečítala, piloti však vyžadují hlášení přičítací, jak jsou zvyklí. Možná by si měli zkusit zalétat MS bez pomocníků 😉 .


Výletník 🙂 . Pokud pilot trefil stoupák už na motor, dalo se vypnout v 50 m, jinak bylo lépe letět do 100, aby pilot získal trochu času na přelet do jiné oblasti.


Záchrana celé skupiny v 8. minutě a 20 m nad zemí.


Pokud dobře počítám, 3x Limit (Jirka T., Jirka M., Jarda), 3x Tilia (Radek, Martin a Martin), 2x Django (Vláďa a já) a Rendův Element. Jirka H. se fotit asi nechtěl.


Kontrola výsledků.


Tleskáme 🙂 . Výsledky jako obrázek.


Balíme a …


… opékáme. Bylo to moc prima, Tomáši a kolektive – díky moc, že jste sebrali odvahu pokračovat v tradici podřipských elektrosoutěží.

Před soutěží jsem pečlivě sledoval předpověď počasí, nakonec to vypadalo na pěkné létavé povětří s náhlým zvětšením rychlosti větru okolo poledne. Ve skutečnosti to nebylo tak strašné, jak předpovídali, ale byl jsem už mentálně nastavený, že první kola odlétám s Calvinem a poté vezmu těžší Django. Nakonec to bylo 5+2, přitom jsem měl ale pocit, že by i poslední dva lety lehčí Calvin v pohodě zvládl, ale plán je plán 🙂 . Do posledního kola jsem šel s tím, že ještě nemám škrtačku, takže jsem jí vyrobil, inu je to v hlavě 🙂 . Jinak si téměř nic nepamatuji, tj. soutěž byla pro mne „nevzrušivá“, žádné záchrany v 10 m. Vlastně jo, téměř jsem se srazil s Jirkou M. při přistávání, snad mi odpustil 🙂 .

Honza
24. 7. 2022

Komentáře: 3

  1. Díky za zpravodajský servis.
    Honzo, Tvé výkony s Djangem mi začínají dělat starosti – proč já si objednával Limita…?
    Škoda že není vůle změnit den konání jedné ze soutěží ze soboty na neděli, pokud se v plánu (rok dopředu) objeví ve stejném víkendu dvě podobné kategorie.
    Podobně to bude o víkendu 24. -25.9. RCEV v Horní Branné vs ERES v Horní Bukovině vs F3L v Roudnici, ach jo ?.

    1. Ahoj Karle,
      děkuji.

      Limit je absolutní špička, jen to jméno je trochu nešťastně zvolené, prostě limitem Limita je Django 😀 . A také mám tovární podporu 🙂 .

      Konflikty v kalendáři mi zase až tak moc nevadí, mou prioritou jsou Véčka, takže ERES si zalétáme po sezóně v Hrušovanech. Kategorií je hodně a termínů málo 😉 .

      Blahopřeji k pěknému umístění mezi „dospělými modely/modeláři“ v Hořicích.
      H.

  2. Děkuji Honzo za krásný článek ?
    Co se týče audia, máme krásnou aparaturu jen byla schovaná v Roudnici, spoléhal jsem, že vám displey bude stačit – příště ji vezmeme ať máte komfort. Děkujeme za parádní výkony všech pilotů a dobrou náladu během soutěže. Nezbývá nežli se těšit na další ročník nebo navštívit jednu z našich plachtařských soutěží. Díky Honzo

Komentáře nejsou povoleny.