Vylepšování K-11


Zalétaný model neznamená model dokončený 🙂 .

První změnou oproti prvním letům byly hrátky s těžištěm. Pro připomenutí, návrh počítal s motorem Phasor 15-4 napájeným z dvojčlánku 2200. Protože mi baterie chcípla, použil jsem pro první lety větší a těžší motor MVVS 3.5/960 a tříčlánek 1500. Model se mi ale jevil jako hodně těžký na hlavu. Takže jsem vrátil Phasor, namontoval menší vrtuli a použil baterii 2S1500. Model je teď „živější“.


Při jednom tvrdším přistání (no tvrdším – jen nebylo „jako do peřin“) praskla kapota podvozku. Drží jen na oboustranné lepicí pásce, takže měla jen odpadnout, ale ona odpadla a praskla 🙂 . Tak jsem lem otvoru pro kolo zesílil uhlíkem a ještě zevnitř přelaminoval tkaninou.


První pokus o imatrikulaci dopadl neslavně, maskovací páska není vhodný materiál.


Dle doporučení jsem si objednal maskovací fólii Oramask 810 (u firmy LI-FO, přivezli mi ji vlastní dopravou hned druhý den po objednání), opravdu se s ní pracuje velmi příjemně.


Zapomněl jsem na přenášecí fólii, takže jsem vymyslel přenášecí „špejle“.


Fólie pěkně přilne.


Po zakrytí okolí jsem imatrikulaci nastříkal černou barvou RC Styro Colors. Až v této fázi jsem si uvědomil, že jsem zapomněl přetřít okraje masky bezbarvým lakem 😳 .


Před aplikací „načisto“ jsem totiž maskovací fólii vyzkoušel na starém křídle Pittse – zde jsem hrany přetřel a výsledek byl naprosto perfektní…


… to bez laku jsou hrany horší – o hodně lepší než s maskovací páskou, ale horší, než kdybych lak použil.

Ale co, alespoň jsem získal zkušenost, a za tu se vždy platí. Maskovací fólie mám na několik modelů, už nebudu potřebovat Oratrim. Mimochodem, někde jsem narazil na doporučení vždy masku přestříkat nejprve barvou podkladu, píšu si to sem, kdybych příště zapomněl 😀 .

Hodně jsem přemýšlel, zda mám dávat imatrikulaci i na křídla, znaky na směrovku, apod. Ale nakonec jsem usoudil, že méně bude více a model už pravděpodobně zůstane, jak je. On má totiž nádherné tvary a ona průhledná konstrukce se mi také líbí. Následující fotky jsou od Karla Krenče ze Soutěžičky. Mimochodem, model umí i start ze země.

Honza
20.7.2021