Drobky – 14. 1. 2023


Ježíšek „dostal rozum“ 🙂 a pod stromečkem jsem našel dárkové poukazy od firmy Hořejší. Ovšem jako dárky by si člověk měl přát to, co chce, nikoliv to, co potřebuje. Protože mě baví i modelářská věda (pokud se tak dá říkat tomu, co si na těchto stránkách můžete přečíst pod záložkou teorie), pořídil jsem si věci k měření. Až na lepidlo ovšem, to jsem potřeboval 🙂 .


GPSku už jednu mám, originál Spektrum, ale je pouze telemetrická. Data se ukládají až ve vysílači a linka má občas výpadky. Navíc je Spektrum GPSka veliká, do soutěžních větroňů se nevejde. Altis GPS je menší, má rozměry výškoměru, takže jej v modelu může přímo nahradit, a na naměřené hodnoty má paměť, takže data nemusí vypadat jako noty na buben. V přístroji je integrovaný i barometrický výškoměr, takže měření by mělo být přesnější (i když mně se GPS výška zdá přesná dost – viz měření Djanga).


Přístroj jsem svezl ve Zlínu. Ráno bylo krásně, všimněte si Ještědského hřebenu zahaleného v mlze. Akorát se posunulo těžiště dozadu a model byl neskutečně neposedný, na záznamech je to vidět.


Výška a vzdálenost. Ke konci jsem sešel s kopce dolů.


A ještě moje „letiště“ shora.


Když jsem se vrátil domů, svítilo sluníčko, vyndal jsem GPS, dobil baterku a šel si zalétat ještě jednou do termiky. Mám tak za sebou své první letošní létání pod modrou oblohou s káňaty 🙂 . Foukalo správným směrem, tak to byla parádní kombinace svahování a termiky, úžasně mě to nabilo. Profil AG16 se mi jeví hodně slibný, už mám nakreslené křídlo E-RES, ale to bude až na příští sezónu.

Honza
14. 1. 2023