Mikrosoutěžička ERES – 12. 2. 2022


Již pátou mikrosoutěžičku ERES svolal Karel do Hrušovan na tuto sobotu.


Jasno, klid, nádherná scenerie s chmelnicí, lovosickou chemičkou a vyhaslými sopkami. Sešli jsme se tři, jeden pilot slíbil, ale nepřijel, a Víťa se přijel jen podívat. Bylo krásné počasí, takže asi ostatní piloti dali raději přednost vodě 🙂 .


Karel střídal modely, údajně zalétával 🙂 . Vedle Kiwíka s novým křídlem (na titulním obrázku) experimentoval s winglety na Tristaru…


… myslím, že bych dokázal snést kupu důkazů, proč je to blbost, ale Karlovi to vyhovuje a model údajně létá lépe, tak proč ne. Ve vzduchu model vypadá jako perutýn 🙂 .


Krytka na počítač, dobrý nápad 🙂 . Mikrosoutěžička „jela“ na Gliderscore.


Jirka vyměnil křídlo Kiwi – toto červené má uzavřenou torzní skříň a diagonální žebra.


Dopředu prozradím, že Jirka zase vyhrál, i když jen o kousek 🙂 .


Má „slajtka“, opět s problémem. Do posledních kol šla směrovka jen na jednu stranu, doprava jen obtížně, s cukáním a někdy vůbec ne. Systematicky jsem totiž v prvních kolech přelétával nebo přejížděl bod, až potom mi došlo, že je třeba „píchat“. Body za přistání byly náhle mnohem vyšší, ale zřejmě jsem přitom nakřápl trup, čímž se zkřivil lanovod 🙂 (což jsem zjistil až doma).


Protože fotila Hedvika, tak tady jsem já 🙂 .


Na letišti byl i „velký“ provoz, ultralajt vytáhl nahoru závěsný kluzák.


EPA soubojová vložka mezi Jirkovým Fw-190 v amerických barvách …


… a Víťovým Mosquitem (B-36) s československými znaky.

Výsledky sem přepíši. Odlétali jsme 15 kol:
Jirka 14447 bodů (1000)
Honza 14375 bodů (995)
Karel 13908 bodů (963)

Z bližšího zkoumání letů je zřejmé, že Jirka „zkazil“ 2 lety, jednou „nakopl“ přistávající model, což bylo za 0 za přistání a v předposledním letu letěl jen 4:16. Já také „zkrátil“ dva lety, 5:22 a 3:40. Karel měl jeden let za 3:03, neboť se „lekl“ přistávající vlečné a raději opustil stoupák. Podle mě naprosto bezdůvodně, mohl vyhrát, ale prevence je určitě lepší než pozdní lítost, oceňuji to. Jinak řečeno, z 45 letů nebyly jen 4 lety plné (drobné přistávací odchylky od 6:30 nepočítám). Příště si v takovém počasí dáme F5J 😀 .

Neznamená to ale, že maxy „padaly z nebe“, občas bylo třeba si úspěch odpracovat. V tomto směru vyniká zvlášť jeden Jirkův let, který se zachránil ve 4. minutě snad jen ve 2 m výšce!


Mně ty malé modely baví čím dál tím víc 🙂 . Děkuji Karle za pořádání a blahopřeji nám všem ke stupňům vítězů 😀 .

Honza
13.2.2022