RCEX18 – 7. kolo

Sedmé kolo 10. ročníku korespondenční soutěže RCEX začíná v sobotu 28. července 2018 a trvá do neděle 5. srpna 2018.

Pravidla jsou v liště nahoře. Výsledky prosím pište do komentářů pod tento článek nebo posílejte e-mailem na mou adresu.

Přeji silnou termiku a spolehlivou techniku 🙂 .

H.

Komentáře: 12

  1. Jan Kubica, 5.8.2018 mezi 10:00 a 11:00, Vratislavice, +26 °C, SZ vítr do 5 m/s, jasno
    LS Etalon, 2.5 m, Mega F5J, 9.5×5, 2S1800 (hodně unavená 🙂 ), 200 W, 750 g, k = 1.33
    1. let: 9:58, motor 33, přistání do 1 m = 35
    2. let: 10:08, motor 30, přistání daleko = 68
    3. let: 10:01, motor 49, přistání do 3 m = 56
    Celkem 159 bodů.

    Ačkoliv jsem létal celý týden (na chatě i v Manušicích), nechal jsem si RCEX na poslední chvíli – a podle toho to dopadlo 🙂 . Foukalo celkem dost, ale hlavně na mé oblíbené louce se pasou krávy, takže jsem musel jinam – mezi stromy a vedení VN. Turbulence bylo spousta, alespoň jsem si zapáčkoval 🙂 . Ve druhém letu jsem měl asi 7 minut na 9 sekund motoru, potom jsem začal kazit, což jsem završil přistáním pozdě a daleko, navíc jsem byl obviněn z útoku na vlastní ženu 🙂 . Třetí let už bylo zoufalství, navíc chcípala baterka. No nic, mám to za sebou a přeji vám všem mnohem lepší výkony.

    A ještě dvě fotky z tohoto týdne:


    Skrček dostal „rychlé pruhy“, ještě je v plánu pár doplňků. Na „Žraloka“ jsem objednal nový čínský motor, ten současný už asi nemá žádná ložiska 🙂 (však taky pochází ještě z Vira, blahé paměti).


    Toto je velký větroň, překvapilo mě rozpětí (20+ metrů?) a taky rámus, který byl tak ze 2 km slyšet až na zem. Jsou nádherné.

    Honza

  2. Bohuš Belan, 5.8.2018, 10:00-12:00, modelárske letisko Brezovec, polooblačno, slabý severný vietor 1-3 m/s, 28 st. Model Daidalos 2500, 700 gr, motor AXI 2208/20 1900KV, vrt Aeronaut 10×6″, bat Leopard Power 2S 1300/ Leopard Power 1000.

    1.let 9:54, motor 19 sec, prist 2 m, 26 bodov
    2.let 9:58, motor 28 sec, prist 2 m, 36 bodov
    3.let 9:57, motor 27 sec, prist 4 m, 42 bodov
    Spolu 104 bodov

    Dnes, v nedeľu, sme mali priateľské klubové polietanie. Na našom letisku Brezovec pri Žiline sa nás zišlo asi 10 . Popri lietaní sme ugrilovali špekačky a klobásky. Využil som túto príležitosť na odlietanie RCEX. Prvý let bol sľubný, Hneď po nastúpaní som sa uchytil v termike a bez problémov som dolietal do maxima. Pri ďalších letoch sa mi už termiku nedarilo nájsť, i keď kolegovia okolo stúpali , mne to nešlo. Musel som niekoľkokrát zapnúť motor. Kolegovia točili termiku aj s kŕdlikom bocianov, ale kým som tam odštartoval už som sa do bubliny nedostal.
    Po obede sa od severu začali približovať búrkové oblaky a o 14 hod sa rozpršalo a lietanie sme ukončili.

  3. Mirek Kopecký, 31.7. mezi 13-14 hod Líbeznice. Jasno, vítr do 3m/s, s nárazy do 5 m/s (podle meteostanice na letišti), urputné vedro…Model Cirrus, 3370 mm, 1500 g, motor EMAX GT2815/06 1280 ot/V s vrtulí 10×6, LiPol 3S 2200 mAh.
    1.let 9:54, motor 25 sec, přistání do 5m, 41 bodů
    2.let 9:58, motor 10 sec, přistání do 2 m, 14 bodů
    3.let 10:00, motor157 sec, přistání do metru, 14 bodů
    Celkem 69 bodů
    Rozhodl jsem se po dlouhé době provětrat Cirruse od Reicharda. Vedro na letišti bylo naprosto úmorné, mírný větřík v tom vůbec nepomáhal. V prvním letu jsem musel dokonce 2x přimotorovat a přistání skončilo ukázkovou hvězdou. :-(. Zkoušel jsem hledat termiku na všech osvědčených místech, ale ani ťuk. Říkal jsem si, že v té výhni to bude marné, žeč snad žádná termika nebude-bezoblačná obloha, když fouklo, tak spíš studeně…
    Ale těsně před druhým letem jsem ve velké výšce zahlédl dva dravce, jak si pohodově krouží. Takže jsem zaletě hned po startu pod ně a model stoupal a stoupal a stoupal…
    Ve třetím letu to nebyla zase taková hitparáda, ale objevilo se pár bublin na rozhraní pole s řepou a už posekaného a zoraného lánu, takže z toho byl překvapivě nejlepší let.
    Jinak musím říct, že mám nějakou létací i stavěcí „větroňovou krizi“. Mnohem víc mi v poslední době baví chodit lítat s polomaketami WW I. A taky je stavět-Djanga mám těsně před dokončení už zase víc než měsíc, ale za tu dobu jsem v kostře dokončil nového Martinsyde Elephanta…

  4. Honzo, vidím u 3.letu chybu – má být 15s, ne 157 🙂

  5. Ahoj Mirku,

    zareaguji trochu nesouvisle a dlouze, přitom by stačilo říct, že „každému, co jeho jest“.

    Zrovna jsem nastříkal „rychlé pruhy na Django“ a přemýšlím, jestli může mít takový model „rád“, když se na něm modelařina smrskne na osazení elektriky a elektroniky 🙂 . On už tu někdo říkal, že soutěžní model pilot moc rád mít nesmí, tak jsem zvědavý, jak mi soutěžení půjde 😀 .

    Termika mě baví moc – když se loví nízko a do výšky se model dostává na „sluníčko“, ne na baterky. Takže když jdu létat jen tak, opouštím stoupáky v maximálně 150 m a vracím se k zemi lovit další. Domnívám se, že tato moje záliba v „nížkách“ mi brání být lepší v soutěžích 🙂 .

    V Manušicích jsem se bavil s Rudou, jaká je ta termika s termickým modelem nuda 🙂 , s ASW s žiletkovým křídlem a plošným zatížením skoro 60 g/dm2 si musím každý stoupák perně vybojovat, z čehož mám také mnohem lepší pocit.

    Vracím se k MIG-15 a na zimu chci postavit pár házedel. Mimochodem, tuhle jsem hledal plánek na Picolo a viděl jsem na RCmánii, že jsi ho také sháněl – byl jsi úspěšný? Pokud ano, mohl bych poprosit o kopii? Bylo to mé první letadlo, které mohlo létat (po kitech, proto mohlo, ale stejně neletělo – byl jsem hloupý a neměl ponětí 🙂 ).

    A to je na modelařině krásné, že těch možností máme tolik. Můžeme si vybrat a stavět a létat to, co nás právě těší. Prosím pošli fotky dvouplošníků 😉 . Dík, H.

    1. Ahoj Honzo, chtěl jsi fotky dvojplochů? Tak tady jich pár je (jeden je teda jen jednopolch :-))

      1. Tohle je skvělé letadlo, po laborování s motorem si to „sedlo“ á moc hezké polítání

      2. Tabloid má trochu netypický pohon, ale díky tomu nádherně maketový, pomalý let. Jen nemá rád vítr, je to kandidát na osazení přijímače s gyrem.

      3. A zatím poslední kousek, který čeká na zálet. No a ještě mám aktuálně rozestavěný Martinsyde Elephant. Nějak se to množí 🙂

    2. Honzo, ještě sháníš to Picolo? Jestli ano, tak ti můžu poslat scan mailem nebo ti můžu vzít kopii do Manušic nebo do Hořic, pokud tam budeš. Omlouvám se za prodlevu – měl jsem v hlavě, že ten plán ode mne někdo chtěl, ale za boha jsem si nemohl vzpomenout, kdo :-(.

      1. Ahoj Mirku, nádhera, trochu závidím 🙂 . Prosím, sken plánku mi pošli mailem, je to jen taková nostalgie 🙂 , teď MIGuju a plánů na další eroplány je moc. Dík, H.

Komentáře nejsou povoleny.