RCEV Plzeň – 2.9.2017


Sobotní RCEV v Plzni byly vpravdě rodinnou soutěží. Ačkoliv bylo přihlášeno 11 pilotů, nakonec se jich objevilo pouze osm.

Nejlepší výmluvu nabídl po telefonu jeden z nezúčastněných – prý si o týden spletl datum 🙂 (chápu ho, už se mi to stalo taky). Málo pilotů však znamená pohodovou atmosféru 🙂 .


Soutěž zahájil brífinkem Ivan, který si vedle funkce ředitele soutěže přibral i hlavního rozhodčího. Stěžovali si kluci, Ivan a Robert, že klub má přes 30 členů a když je soutěž, je to všechno jen na nich dvou. Mně se zdá, že takový poměr je spíše normální než zvláštní. Špatnou zprávou je, že pokud se kluci nerozmyslí, je možné, že si v Plzni už nezalétáme 🙁 . Doufám, že rozmyslí 😉 .

V této souvislosti jsme se ještě bavili i o „velké“ F5J a jejím vlivu na modelářskou scénu. Při současném nastavení nominačních kritérií pro reprezentaci je velmi malá šance, že někdo z těch, kdo to myslí se soutěžením vážně, se objeví na místní soutěži. Je to pochopitelné, časová i finanční (a asi i psychická) náročnost výjezdů do i do jen „přilehlé“ ciziny v podstatě neumožňuje strávit další víkendové dny někde v Česku. Z toho vyplývá, že pokud se nebudou do výběru pro reprezentaci počítat i místní soutěže, tak nebudou vůbec. Uvidíme, jak se situace vyvine. Další otázkou je, jak F5J ovlivňuje RCEV. Mně se zdá, že moc ne, že překryv obou kategorií je poměrně malý (něco jako bývalo mezi A-jedničkami a A-dvojkami) a to je dobře.


Jirka a Tomáš Váňovi. Vzadu se „krčí“ ještě Jarda – všichni na bedně, blahopřeji. Obloha byla zatažená, foukal mírný vánek, termika byla maximálně „nepadavá“ (ale byla, termika je vždycky), chtělo to lehký model a velkou trpělivost, a to kluci měli.


Vojta mě „trápil“, když letí, letí dobře, ale to by nesměl být sužován důsledky technické i fyziologické nepřipravenosti 🙂 . Nevím, jak jsou na tom ostatní otcové modelářských synků, ale mě to „bere“. Když letíme spolu v jedné skupině, pořád sleduji spíše jeho model než svůj (a v duchu ho buď chválím, či častěji mu nadávám 🙂 ). Jenomže já už mu nechci dělat mechanika 😀 !


Nová tvář, alespoň pro mne. Vaška jsem na závodech potkal poprvé (a nebo je na vině má špatná paměť), moc prima kluk.


Teplo nebylo, kulich se hodí vždy. Karel říkal, že ho má jako součást povinné výbavy automobilu.


Vánek foukal z kopce, přesto jsem neviděl jediné přistání do předpolí. Předčasných přistání bylo ovšem dost, ale pokud jsem si stačil všimnout, jen jediná skupina nedolétala celý pracovní čas.


Robert si tentokrát prohodil role s Ivanem a zatímco Ivan „bojoval“ s počítačem, Robert „páčkoval“. SORG není jednoduchý program na nastavení, dokonce už jsme málem k vyhodnocení soutěže použili Excel. Aleši, nebylo by možné udělat nějakou Lite verzi jen pro F5J/RCEV bez spousty možností a voleb a nastavovacích parametrů?


V Plzni se „lítá pro prachy“, vklady se rozdělí mezi vítěze. Sice jsem si říkal, že tuto fotku vytrhnu z kontextu a nazvu ji „uzavření dohody o vítězství“ 🙂 , ale potom jsem se zastyděl (trošičku). Jirka je výborný pilot a „malý“ Tomáš bude ještě lepší (pokud u letadel vydrží, ale věřím, že jo – jak říkal Paul MacCready „Anyone who’s not interested in model airplanes must have a screw loose somewhere“ ).

Ivane a Roberte, díky moc za hezké dopoledne, prosím nenechte se odradit, my do Plzně jezdíme moc rádi 🙂 .

Diskuse na Stoupáku.
Výsledky.

Honza
3.9.2017

Komentáře: 3

  1. Ten jeden nezúčastněný jsem byl já, tak jsem se na Plzeň těšil, ale ve skutečný termín to nešlo, a tuto sobotu tam zřejmě nemá cenu už jezdit. Gratulace vítězům, obzvláště stáji Váňů.

  2. Ahoj,
    jak jsem rikal po soutezi „az vychladnu“ bude vse jinak. A je. Proste vas taky radi s Ivanem vidime a proto neni jine moznosti nez souteze udelat. Predpoklad je jedna jarni a druha podzimni -RCEV. To, ze je udelame s Ivanem sami ja vec jasna. Skoda, ze se clenove nezapoji a nemaji take soutezniho ducha a alespon v necem nezavodi. Ale to je situace v dnesnim svete a to nejen modelarskem bezna. Na „velke ptaky“ kaslu, za prve je nase plocha v podstate dle pravidel nevhodna (mala) a druhak diky nominacnimu kriteriu dle TH je nepravdepodobne, ze nekdo prijede. Toliko k poradani soutezi.
    Jinak SORG za to nemuze. Kdyz jsem si v klidu doma po soutezi prosel celou situaci, zjistil jsem, ze na problem jsem zadelal ja. Kdyz jsem natahl soutez ze seznamu prihlasenych a nevsiml si, ze se mi zalozila jako RCEJ …. Rano, kdyz jsem rozdaval listky a na nich nebyla kolonka pro FAI vysku mi to doslo. Ale bylo rozlosovano atd. Takze jsem soutez odemkl a rucne zmenil kategorii. Pak jsem vse zkontroloval a zdalo se ok. Jen mi nenapadlo, ze kolonky pro penalizaci vysky nejsou automaticky zaporne. Predpokladal jsem, ze penalizace je vzdy zaporna. Tak mi ani chybejici znamenko „-“ neprekvapilo. Z vysledku bylo jasne, ze vyska je pro souteziciho pridavana a ne odecitana. Az Karel Mrazek do me musel stouchnout abych pridal „-“ do penalizace a najednou to bylo ok. Proste jsem zamrznul na „domence“, ze penalizace je vzdy zaporna a netreba to psat, to da preci rozum ne! :-). Ale znate to jak je to s predpoklady. Rodriguez ve „Ctyrech dohodach“ rika – „Nikdy nic nepredpokladej!“. A ja na to zapomel. Chybama se clovek uci, diky Karle za mentalni posun! :-).
    Jinak jsem rad, ze jste dorazili a bylo to opravdu velmi pratelske az rodinne poletani.

    Diky kluci!! A na jare na RCEV v Plzni AHOJ!

  3. Roberte, omlouvám se, ale až dneska mě napadlo se kouknout do spamového koše 🙁 . Užitečný odkaz přidal i Bohuš do 1. kola RCEX, i tady sorry. Nevyzkoumal jsem ovšem, které zakázané slovo jste použili. Pokusím se polepšit. Dík, H.

Komentáře nejsou povoleny.