Spektrum DX9


Po dlouhém váhání a rozhodování jsem si taky pořídil „wifinu“ v podobě RC soupravy Spektrum DX9. Kdybych měl říci, proč jsem dal Spektru přednost před Futabou, tak to bylo „mluvení“ a dvě vysílačové antény. A taky mě nalákaly modely „Bind-and-Fly“ (BNF), ale to je hudba budoucnosti. Naopak jen se skřípěním zubů jsem skousl pouze jedny stopky, ale realita se ukázala být mnohem příznivější. V sadě s vysílačem byly i 3 přijímače: AR9010 se satelitem, AR610 a AR6115E a navíc i telemetrický modul TM1000 se snímačem teploty a vnějšího napětí. Samostatně jsem dokoupil „větroňářský uhlíkový“ přijímač AR6260.

První dojmy:

  1. Vysílač příjemně padne do ruky, moc hezky se drží. Moc prima je vestavěný nabíječ (Lipol), stačí jakýkoliv zdroj 12 V.
  2. Změna z módu 2 na mód 1 byla otravná, mimo sundání krytu vysílače je potřeba sundat i kryty kniplů a přehodit dorazy páky plynu. Není to obtížné, jen zdlouhavé, ale doufám, že to stačí udělat jednou provždy (pro srovnání – na Royal Evo je změna módu otázkou tak 2 minut a lze ji provést na letišti).
  3. Po změně módu má následovat kalibrace, tady jsem trochu narazil, protože se na pravém kniplu, kam jsem přemístil plyn, nedařila. Napsal jsem výrobci, ozvali se ze servisu z Německa, že se mám podívat, zda jsem vše sestavil správně. Tak jsem vysílač znovu rozebral, zkontroloval, chybu nenašel, sestavil, vyzkoušel a šlo to ❓ . Mám pocit, že takové „záhady“ přitahuji, ale služba zákazníkům Horizon Hobby funguje perfektně.
  4. Vysílač je „mluvicí“, což shledávám jako velmi příjemné. Jako signalizaci lze vybírat mezi vibracemi, pípnutím, slovním vyjádřením, případně lze signalizaci vypnout. Česky zatím vysílač neumí, ale angličtina je pro mě OK.
  5. První seznámení s programováním byl šok, opět ve srovnání s Multiplexem. Co v Royal Evo jde naprogramovat, je intuitívní a snadno a rychle přístupné. V DX9 jsou možnosti mnohonásobně větší, ale je třeba si předem rozmyslet, co a jak „napípat“. Zatím se mi zdá, že k jednomu cíli může vést více cest, takže mi asi nějakou dobu zabere jen seznamování se s možnostmi. Mimochodem, ze stránek výrobce si lze stáhnout šablony typických konfigurací, ale zatím raději „objevuji“.
  6. Po registraci vysílače mi byla nabídnuta aktualizace firmwaru na verzi 1.01 (mimochodem, aktualizace jsou adresné – na výrobní číslo vysílače). Data se mezi vysílačem a počítačem přenášejí pomocí SD karty, na kterou je možno i zálohovat modely a případně ukládat telemetrická data. Největší překvapení – FW 1.01 umí dvoje hodiny, ne pouze jedny, jak tvrdí návod. Konečně budu moci měřit jak dobu chodu motoru, tak dobu letu :-).
  7. Jako první jsem si naprogramoval Jokosuku. Při zálohování paměti jsem nějak zrušil párování a samozřejmě se potom z letiště vracel pro propojku :-). Párování je pro mě novinka ;-).

Pokračování budou, jen co se s vysílačem seznámím blíže :-). V každém případě mám novou hračku a předu blahem :-).

Honza
16.12.2013