Drobky – 23.10.2011

V sobotu byla ráno mlha, když se okolo zvedla alespoň do 50 m, vzal jsem Vira na louku, že změřím klesavost.

S klapkami v „neutrálu“ jsem naměřil 0.53 až 0.58 m/s, s klapkami dolů (asi o 3 mm) 0.44 až 0.46 m/s. Na další měření „bohužel“ nedošlo, najednou se začala mlha prozařovat a zvedat, po chvíli vykouklo i sluníčko a objevil se „termický zázrak“, jakoby vzduch jen čekal na příležitost a začal se zvedat v obrovské ploše najednou – úžasné. Z velké dálky přilétlo hejno asi 12 kání a ještě v oparu začali „vytáčet“, na jejich úroveň jsem se nikdy nedostal, protože v mracích létat neumím, dle výškoměru jsem „dostal strach“ ve 170 m. Káně jen nabraly výšku a zmizely na jih, zřejmě k nám letí „do teplých krajin“ ze severu.


Odpoledne jsem šel ještě jednou, ale pořádný komín jsme našel jen jeden. Zato umím přistávat do ruky (fotka technicky mizerná – fotil syn, on se to ale naučí, já zaostřím, ale „nezachytím“ :-().

Model pořád ještě seřizuji a učím se, ale začínám si zvykat. Pár dojmů:

  • model má moc dlouhý čumák, baterky 2S1550 mám posunuté co nejvíce dozadu, přesto je těžiště asi o 8 mm před doporučeným, nicméně, mně se s tím létá dobře, se zadní polohou těžiště nějak neumím udělat zatáčku;
  • s hmotností těsně pod 600 gramů (s výškoměrem) a pohonem TG2826-1650 model stoupá skoro 9.5 m/s, přemýšlím, že mu (na RCEK?) dopřeji lehčí baterii 2S800, nicméně mám pocit, že by naopak létal lépe s nějakým dovážením;
  • s diferenciací křidélek jsem skončil asi na 1:3 (dolů 3 mm, nahoru 10), směrovky do křidélek mixuji „hodně“, i tak je třeba při kroužení řídit oběma kniply najednou (viz vysvětlení);
  • model je docela rychlý („svahový“ původ se nezapře), na termiku sklápím odtokovku, model výrazně zpomalí, točí na pětníku, ale musí se hodně „páčkovat“, ustálenou zatáčku nedrží, ostatně, výše uvedená měření naznačují, že mám možná „neutrál“ klapek moc nahoře;
  • na rychlosti je Virus úžasně tichý, Castor připomíná tryskáče, z Vira není slyšet skoro nic.

Balsetta – aneb malá RC házedla střílená katapultem.
Pravidla (v italštině):

  1. Max. rozpětí 600 mm.
  2. Střílí se gumovým katapultem, který má mít při natažení na 3 m „sílu“ 3 kg.
  3. Startuje se ve dvojicích, kdo přistane dřív, prohrál. Je ovšem maximum 2 minuty, když ho uletí oba soupeři, dostanou po bodu.
  4. Přistání je do prostoru vytyčeného pořadatelem (doporučeno max. 50×50 m).

Fotky z akce na italském fóru (1 a 2). Už se těším, přijímač se serva už mám doma, křídlo „skoro“ hotové.


Udělal jsem si i šablony žeber z překližky 0.6 mm. Profil je AG04.


Na konce přijdou ještě zvednutá „ouška“, potah z papíru bude jen přes otevřené plochy, serva budou v křídle – tedy takový je plán. Zatím jsem na 12 gramech.

Vždy mě zarazí projevy netolerance, až nesnášenlivosti. Naposled na stoupáku. Proboha, vždyť je to DISKUSNÍ fórum. Když někdo pronese něco, s čím nesouhlasím, tak se vyjádřím, ale ne k osobě autora poznámky, nýbrž k meritu věci. Ostatně, pokud budou mít všichni stejné názory, tak nemůže jít o diskusi. Stejně se mi zdá, že stoupák je už jen portálem pro RCEK :-(.

Další zajímavé utkání (včetně osobních útoků) je na F5JFUN. Nicméně podstata problému je věcná – jak ovlivňuje nalosování skupin při soutěži celkové výsledky. Simulací se dá ukázat, že ovlivňuje, ale málo – spíše si jen vymění pozice lidé na sousedních místech. Lze sestavit matematickou konstrukci, která „srovná“ i případný vliv nalosování, ale mně se zdá, že je to zbytečné, byly by to další 2 stránky v pravidlech :lol:.

Druhým aspektem stejného problému je potom losování do skupin. Podle mého názoru je zohledňování rodinné či klubové příslušnosti v pořádku. Za (a) to má na celkové výsledky jen malý vliv, za (b) zhoršilo by to atmosféru na soutěži (a to podle mě dost) a za (c) vždy by se „náhodě“ dalo dopomoci třeba stejnými kanály kamarádů, kteří proti sobě letět nechtějí :-).

Honza
23.10.2011

Komentáře: 19

  1. Honzo, stoupavost Vira se mi zdá vzhledem k hmotnosti a motoru 1650Kv velmi slušná, nebylo to v termice?

    Ad rozlosování – u vlekařských kategorií je normální že členové jednoho týmu nelétají spolu, protože by je neměl kdo tahat. Nevidím na tom nic špatného ani u našich kategorií. Když mi někdo nadělí 10 minut proti mým 5-ti, není to vina rozlosování ale moje. O pořadí na bedně stejně rozhoduje až finále.
    Dokonce na F3J diskuzi jsem četl zajímavý argument pro zachování ručního vleku – vyžaduje to vytváření spolupracujících týmů, nejlépe z jednoho klubu a to vede do kategorie další piloty. S navijákem nebo elektrou to člověk odlítá sám, max. s jedním pomocníkem. Trénovat můžu taky sám… a to je někdy docela nuda.

    1. Re stoupavost: mně se to taky nezdá, budu to (z povzdálí :-)) sledovat. V termice to určitě nebylo a svahem taky ne (nefoukalo a byla mlha a zima), možná právě ta teplota a vlhkost vzduchu? Fakt je, že v předchozích měřeních to jen výjimečně šlo přes 9 a to asi termika byla ;-).

      Jo, ta diskuse na http://www.lmkct.cz/ stojí za přečtení, chodím tam pravidelně. Ono je to s tím losováním podle mě složité – když jde o body, body, body, tak proč zrovná já mám letět 3x proti pilotovi A (hlavně nejmenovat!). Že to nemá vliv, nebo jen malý, pochopí málokdo. Zato ta psychologická tíha dolehne na každého :lol:. Na druhou stranu mě taky napadá, že pokud se losuje nestranně, měly by vznikat i „skupiny smrti“, taky takovou žádnou nepamatuji. H.

      1. Malá poznámka – malý vliv to možná má v RCEK či v F3J, kde se létá finále a do finále se většina špičky dostane bez ohledu na los.
        Ovšem už to tak docela nemusí platit v RCEJ či teď nově v F5J FAI, kde finále není – tam nalosování vliv mít může. Teď s tou debatou o Dubnici jsem neměl společného nic (ač jsem byl dáván jako příklad jedné situace 🙂 ), tak moc nekomentuji, popravdě jsem to ani nesledoval. Vím ale, že svého času bylo dusno při jednom MČR RCEJ, kde se poukazovalo na to, že tehdejší mistr se vlastně vyhnul všem „esům“ a popravdě v tom tehdy kus pravdy byl.
        Nechci tohle hodnotit nějak radikálně, sám na to nemám jednoznačný názor, ale úplně bych losování nepodceňoval, situace, kdy akceptování „týmů“ výsledek zamotá si představit umím.

        1. kluci ja vim ze se to uz resilo,ale opravdu los jako takovy je pomerne dost velky plus / minus pro toho ci onoho souteziciho.
          napr to ze letite 6x s novotnym (je jedno jakym) vas proste lozlozi a jdete na start uz „nejlépe druhý“ .. v opacnem pripade jdete vysmate ze to mate zadarmo. a klid + pohoda je nekolik ne li desitek procent celkoveho uspechu.

        2. Jo, to jsem tenkrát dělal takovou tabulku, ze které vyplynulo, že vítěz se potkal s ostatními z první šestky jen jednou, ostatní 4 až 7x. Nicméně, ani tak si nemyslím, že to má na výsledky bůhvíjaký vliv (nebo ho jen nedovedu nasimulovat). Hlavním důvodem přepočtů je počasí a to funguje.

          Aby bylo jasno, já nezpochybňuji, že lze vymyslet situace, kdy dojde k „ovlivnění“ výsledku (problémem je, s čím to ovlivnění srovnat?) nalosováním, jen tvrdím, že je to málo pravděpodobné a že „zisk z větší spravedlnosti“ je více než vyrovnán škodami na psychice. Na druhou stranu, určitě lze „nalosovat“ tak, aby se to některým lidem hóóódně nelíbilo :lol:. Stejně, můj problém to není, jen mne zaujalo, v čem jsou někteří lidé schopni hledat příčiny.

          Není ve F5J taky finále? Já mám pocit, že jo. Akorát není povinné. H.

          1. V F5J finále v pravidlech je, na Slovensku ho z nějakého důvodu v seriálových soutěžích nelétají – možná až jedno nakonec sezóny??
            Možná dnes je v F5J relativně vliv rozlosování veliký, protože je tam pár borců co to dost umějí a ti pak nadělují ostatním, za rok-dva se to vyrovná a bude to v podstatě jedno.
            Sestavení týmů pro losování by mělo mít nějaký logický základ – např. klub či rodina, nějaký natruc tým proti někomu je samozřejmě hloupost.

          2. Honzo, ono hodně záleží na tom, v jakém stavu ta kategorie je. Mě třeba narozdíl od Aleše ani moc nalosování k Novotným nedeptá – vím dobře, že na výsledek něco k tisícovce musím v současné náročnosti RCEK letět něco jako 9:30 a minimálně 96b za přistání prakticky v jakékoli skupině, takže Luděk už to nijak extra neposune…
            Naproti tomu ale význam losu naroste v kategorii, kde jsou rozdíly větší – jestliže je tak třetina soutěžících kvalitou přece jen trochu jinde než zbylé dvě třetiny, tak pak už může los dělat zajímavé věci. Fakt je, že třeba v RCEJ to tak bylo, tam byl rozdíl mezi „experty“ ochotnými vyladit plechovku do extrému a „průměrem“ citelný dost. A mám dojem, že v F5J to bude alespoň ze začátku dost podobné…

            1. no ja si zase myslim, ze v RCEJ to prave ani nebylo, naopak v RCEK to je porad … ale to je asi jedno 🙂

              tak kdyz padaji vseci,notovny je porad ve vzduchu a proto je nevyhoda ho mit ve skupine. proste to je o psychice a ta hraje VELKOU roli.
              core i když udělám strátu třeba 3 body na kolo s novotnym (je proste lepsi) tak uz mam za 6 kol 18 bodu ztratu a to uz kolikrate na finale nestaci 🙁

              1. Nemůžeš mít ze soupeřů strach předem, představ si ho, jak sedí na WC jenom v ponožkách (někde jsem četl, že to pomáhá) :lol:. H.

              2. Nedělej z nich „bohy“ – oba jsem je viděl i spadnout, když se jiní udrželi, zrovna tak se mi i přes moje letošní mizerné výkony povedlo Luďka porazit v přímém souboji (o celé 2 body)…

                Podstatou je ale to, že aspoň na soutěžích v Čechách se letos jen zcela výjimečně bralo 1000b za jiný čas než maximum – prostě to je třeba uletět a to se týkalo i skupin, kde žádný Novotný nebyl v dohledu. Naopak těch soutěží, kde na finále nestačila ztráta pouhých 20b zase tolik nebylo, mě vlastně až takhle vyhrocená napadá jen jedna z těch , kde jsem byl.

                Naopak na RCEJ ty rozdíly byly docela dlouho výrazné – já jsem občas „viněn“ z podílu na likvidaci této kategorie (což jsou přirozeně pomluvy) a v podstatě jsem jednu dobu míval běžně na soupeře 100 metrů k dobru. Postupně se další dotáhli, někteří mě i překonali, ale byla to tak maximálně půlka, spíš jen třetina soutěžících, ostatní byli mnohem slabší. Trochu víc se to srovnalo až poslední rok před nástupem RCEK, kdy už jsem RCEJ příliš nelétal, ale i tehdy to byl jen odvar toho, jak jsou dnes „husté“ RCEK.

                1. ja se jich neobjim, mluvim v obecne rovine. novotnaky jsem taky dostkrat porazil … ono ma na tom sve dilo i to,ze trenuji (nebo dost casto litam) s malcikama a ti taky nejsou zadne orezavatka.

  2. Ad Balsetta – podle názvu jsem se mylně domníval, že model musí být z balzy, neboli „non-carbon“, ale v pravidlech takové omezení není, nebo se pletu?

    1. Může být i „depronetta“, „carbonetta“ nebo „omeletta“ :-). Na baronerosso se o tom „hádali“, ale bez výsledku. Na modelu je omezené jedině rozpětí. Nicméně obecný názor je, že z balzy model této velikosti vyjde lehčí a pevnější než z plastů. S tím mým přístupem asi ne, ale já si vymyslel, že schovám serva do křídla – uvidíme. H.

    1. Málokdy dočtu RCSD celý (že máš odkaz od Marka z F5JFUN?), je toho moc! Zamáčkl jsem slzu u fotek z Cremony a už se těším na jaro. Uvidíme, jak se pořadatelé s tím novým požadavkem popasují :-).

      Já mám příhodu s MČR enek ve Znojmě, kdy jsem zkazil dva starty a poté už se jenom „posiloval“ v místním baru. Každým startem jsem se propadal dolů, ale velmi vesele! Takže mohu jedině doporučit. H.

      1. Na RCSD celkem pravidelně koukám, ale za připomenutí nového čísla samozřejmě děkuji Markovi!

        Zaujaly mě taky ty americké navijáky, vypadá to, že startují s pomocnou šňůrou, kterou potom zpátky tahají padáček?

Komentáře nejsou povoleny.