Letecký výlet do Finska

Po celkem dlouhé době jsem byl opět na „služebním výletě“ letadlem. Bylo ošklivo a na severu je brzy tma, ale třeba někomu pár fotek skutečných letadel udělá radost.

Na Ruzyni bylo v pondělí ráno hezky, ale záhy padla mlha a bylo po focení. A i přílet letadla, kterým jsem měl odletět, byl opožděný, alespoň jsem měl víc času na koukání :-).

Holandský Embraer 190 s registrací PH-EZM. Ještě bylo krásně.


Boeing 737-800 OK-TVB firmy Travel Service.


Airbus A-319 OK-NEM Českých aerolinií. To už byla pěkná mlha a moc toho vidět nebylo. Stejně se mi Boeingy líbí víc než Airbusy. Jinak jediným spolehlivým rozlišovacím znakem mezi Boeingy, Airbusy a snad i Embraery je tvar čumáku.


Americký Gulfstream N511QS. Co ten v Praze dělal? Všimněte si otevřených obracečů tahu na motorech.


Konečně Embraer 190 společnosti Finnair, kterým jsem měl odletět. Registrace je OH-LKN.


Saab 340 SE-ISY společnosti Air Aland.


Největší zážitek – let z Mariehamnu do Turku pístovým Piperem PA-31 Chieftain, OH-KYC, společnosti Turku Air. Hlučné, pomalé, ale na rozdíl od těch velkých dopraváků vzrušující!


Jediná šance spatřit na chvíli sluníčko – ATR 72, OH-ATH, FinnComm.

Ve čtvrtek napadl sníh. Ale v Helsinkách jsou na něj připravení. Žádné zácpy na silnicích, na letišti už to bylo horší, ale pořád lepší než u nás 🙂 (myslím když napadne sníh).

„Odledování“ Airbusu.


„Náš“ zasněžený Airbus A-320 OH-LXM. Nejprve jsme asi hodinu čekali v letadle na „počasí“ (mlha v Praze). Potom nás nemohli vytlačit na „apron“, vždy 2 m dozadu a 1 m zpátky. Následovalo „sprchování“, jenže kvůli problémům s opuštěním rampy jsme prošvihli startovací okno, následkem čehož jsme jezdili dalších 30 minut po letišti, aby stroj opět nezapadal sněhem. Celkové zpoždění asi 2 hodiny, ale mně to ani nijak zvlášť nevadilo.

Byl to pěkný výlet, jediné, co mě mrzí je, že jsem se kvůli změně plánu nedostal do leteckého muzea. které je přímo na helsinském letišti. Příště :D.

Honza
19.11.2010

Komentáře: 2

    1. Pokud Tě to uklidní, tak služební cesta tohoto typu jsou letiště, hotely, taxíky a kanceláře. A navíc jsem si přivezl „rýbu jako tráb“. Ještě že mě baví alespoň ta letadla :-). H.

Komentáře nejsou povoleny.