Baterie vs. teplota

Na několika místech (i na těchto stránkách) byla diskutována závislost „výkonnosti“ akumulátorů na teplotě. Chybějí však „tvrdá data“ (= čísla), tak mě napadlo, že si udělám experiment vlastní.

Dále uvedené výsledky byly získány s následujícím vybavením:

  • motor Phasor 15-4, vrtule Ae 10×6 (40 mm), regulátor MGM Expert 33A
  • aku 2S 2200 Hyperion LVX 23C, nabíjeno na 4.1V/čl. při 10 °C
  • teplota měřena akvarijním teploměrem, hodnoty wattmetrem Pelikán, čas vysílačem
  • teploty přibližné, asi 10 °C máme ve sklepě, asi 0 °C získáno „vystrčením baterie na mráz“ do sněhu a po asi 1 hodině jejím zabalením do vychlazeného hadru, vlastní měření znovu při teplotě okolí 10 °C, přičemž baterie zůstala zabalená, obdobně jsem získal 30 °C, namísto sněhu použito topení
  • hodnoty snímány foťákem za pomoci dcery


Takto jsme měřili.

Všechny hodnoty jsou „opsané“ z wattmetru.


Tedy, teplota vliv má a hodně výrazný. Povšimněte si nárůstu napětí (a tedy i proudu a výkonu) poté, co se baterie ohřeje, čímž její odpor klesne – pro baterii zahřátou předem se tento jev neuplatní.

Baterii charakterizuje vnitřní odpor. Z poklesu napětí a proudu v přibližně 6-7 sekundě měření jsem spočítal odpory a výsledky proložil „z teorie očekávanou křivku“. K mému obrovskému překvapení „seděla“.

Aniž bych se zde chtěl pouštět do hlubšího vysvětlování, proč tomu tak je (stejně tomu sám moc nerozumím), odpor se zdá s teplotou souviset dle vztahu odpor = 1.1e-6*exp(3131/(273+t)). Samozřejmě to platí pouze pro tuto konkrétní baterku a podmínky, i když ta závislost R=C1*exp(C2/T) by mohla být obecná. Křivka potom vypadá takto:


(hodnoty pod 0 °C a nad 30 °C jsou extrapolované)

Závěrem tedy – určitě ohřívat a ohřívat, pro soutěže, v nichž záleží na výkonu, určitě. Pro RCEX potom koeficient „volit“ podle venkovní teploty :-).

Jan Kubica
6.3.2010

1 komentář

  1. Výborně Honzo,
    to se ti povedlo. Sice jsou tyto teorie všeobecně známé, ale zde je to pěkně shrnuto za jasných podmínek. Tak už vidím když něco létá dobře v zimě tak v létě je to již vynikající – ovšem ještě záleží na dobrých rukách, což asi není úplně můj případ.

    Ahoj BK

Komentáře nejsou povoleny.