GPS v DX-devítce


Zamiloval jsem se do samokřídla, létá sice hůř než normální modely, ale pro ten jeho vzhled mu to odpouštím. Jak jsem psal, pořídil jsem si GPS telemetrii, v ASW jsem toho moc nenaměřil, tak jsem modul nainstaloval do „Žraloka“.


Trup je „objemný“, telemetrický modul TM1000 a GPS sensor se vešly, jen těch drátů je tam moc a taky nalezení správné polohy baterie (tj. těžiště) mi zabralo nějakou dobu.


DX-devítka snímač sama rozpozná, za letu je možno parametry „sledovat“ na samostatné obrazovce, lepší je ovšem si nastavit hlasový výstup, který mi každých 20 sekund hlásí vzdálenost. Interval hlášení lze zvolit libovolně. Další možností je ukládat data na SD kartu pro pozdější vyhodnocení.

Při prvních měřeních byly výsledky poněkud těžko uvěřitelné až nesmyslné. Stáhl jsem si proto poslední firmware (verze 1.10) do vysílače, přesnost (až na výšku) se významně zlepšila, snad až na uvěřitelnou úroveň 🙂 . Mimochodem, spektrum už nabízí i soubor pro hlasový výstup v češtině, ale měl jsem pocit, že je se mnou manželka, tak jsem se pokorně vrátil k angličtině 🙂 .


Pro vyhodnocení dat je vhodné si stáhnou konvertor TLMviewer, je jednoduchý, neinstaluje se. A umožňuje další export do Google Earth, kdyby to někoho zajímalo.

No, a co jsem tedy zjistil:

  • vzdáleností, při které ztrácím klid, je pro model o rozpětí 1.5 asi 400-450 m;
  • překvapila mě rychlost samokřídla, za klidu obvykle okolo 40 km/h, to je asi 11 m/s, na plošné zatížení pod 20 g/dm2 je to dost; holt stabilita se platí vztlakem.

Nějak mám v poslední době modelářský útlum, zbláznil jsem se do koloběžky (a mám na to další web – viz nelétadla v liště). Akorát jsem si minulý týden rozbil koleno, tak nemohu jezdit a zase jsem si vzpomněl na starou lásku – létadla 🙂 . Chystám se ale příští týden do Studence, abych se opět dostal mezi kamarády 🙂 .

Honza
22.5.2016