RCEN – Suché 21.4.2012


První zkouška na MČR RCEN. První mezinárodní eNka. První použití SORGu pro RCEN.
A hlavně velký návrat Petra Berana.

Ale popořadě. Modeláři MK Severka se přihlásili k pořádání MČR RCEN a dnešní soutěž byla první veřejnou zkouškou. Pro ty, kteří pravidla RCEN neznají: úkolem je v rámci desetiminutového pracovního času naletět šestiminutové maximum a poté přesně přistát do 30 m dlouhého pásu. Protože doba motorování ani výška omezeny nejsou, jde v podstatě o soutěž v přesnosti přistání. Pokud je nos modelu do 10 cm od čáry, je přistání ohodnoceno 30 body, pokud je však model dále než 2 m od středu pásu, je to pověstná „šedesátka“, čili pokuta -60 bodů.


Sešlo se nás 16, což je ve světle soutěží minulého roku dost, i když většina pilotů byla místních.


Počasí bylo jasné až polojasné, teploty příjemně jarní, ale vítr postupně zesiloval až na neregulérní hodnoty. Proto i „60“ bylo hodně.


Největší senzací dne byl návrat téměř nerozlučné dvojice Petra a Honzy.


Petr prý 14 dní (!) hledal motorovou špičku k Futuře a další týden se pokoušel dostat přijímačovky do trupu, kde však, jak posléze zjistil, už jedny byly :-).


Létat však, k naší smůle :-), nezapomněl a před sebe (jako vždy) nikoho nepustil. Navíc přivezl i svou lepší polovičku s výborným dortem, mňam.


I Honza byl na letišti po dlouhé době. Nalomenou výškovku drží izolepa už několik let, měl by jí vyměnit. Při prvním startu se přihlížející vyděsili, že mu hoří regulátor – ale ne, to jen prach, pavučiny a jejich obyvatelé kvapem opouštěli model 🙂


Honza „zapomněl“ pravidla – při startu musí být pilot v pásu, ale ředitel soutěže si vše ohlídal…


… i proto Honza v dalších letech svěřoval odhoz Mistrála Petrovi.


Mezinárodnost soutěže zajišťoval mladý Sebastian z Hoyerswerdy v Německu. Doprovázela ho celá rodina a létal dobře, 2. místo! Blahopřeji!


Seba létal s Excelem od Simpropu. Při letu se model dost „vrtěl“, ale hodnotí se přistání a ta byla téměř perfektní :-).


Soutěži řediteloval Honza „Marlboro Man“ Kadlec. Nepotřebuje pomocníka, ani časoměřiče. Hoření cigarety poskytuje lepší měření času než nejrychlejší ruské stopky.


Ion je „záložní“, s malým výkonem, i tak se nedal zaostřit :-).


Pokud si pamatuji, tak poprvé se v Suché objevil počítač. V rámci přípravy na MČR se pořadatelé rozhodli použít SORG, ale mírně řečeno šlo o omyl. Nakonec bylo stejně nutné vytáhnout staré dobré papíry a kalkulačku. Ne že by to se SORGem nešlo, ale bez něj to jde lépe, jednodušeji a rychleji.


Roman létá s LS modely. V prvních kolech použil Etalona, ale vzhledem k sílícímu větru …


… přešel na Optimu.


Míra také většinou „peče“ s Romanem…


… ale model má větší (Xantypa?).


„Plastici“ (Pavel a Ruda) a …


… jejich modely.


V panujícím větru předváděli krásná „vrtulníková“ přistání.


Měření vzdálenosti modelu od čáry zajišťoval jediným měřítkem na ploše „paparazzi“ Čenda. Pásky s vyznačenými body prý sežraly myši :-). Nicméně, podle mě jde o dobrý nápad, bude-li měřit všechna přistání jeden člověk, bude určitě méně příležitostí „k různým interpretacím pravidel“.


Jedinou ztrátu (tedy materiální, duševní újmu za vlastní výkony si odvážíme téměř všichni :lol:) utrpěl Karel Jeřábek – ztratil Primeru ve vzduchu a ta odlétla do Německa (nebo alespoň tím směrem) :-(. Prý se ji pokusí v příštích dnech najít z velkého letadla, držím palce.


Na hodně pilotů jsem v této reportáži „zapomněl“, snad se pro to na mě nezlobí. Příště!


Balíme a mezitím se vzduchu dostaly i jiné modely.


Tedy do vzduchu, některé i do vody :-).


Součástí letiště v Suché je totiž i jezírko, ale tato „potvora“ jménem Gemini opravdu umí i létat, i když to ve větru a turbulenci pilot snadné neměl.


To dmychadlovému „migu“ vítr vadil méně, let byl krátký, ale velmi dynamický.

A nakonec ještě okomentuji své výkony: před soutěží jsem „nakřápl“ Vira, když jsem pořádně nezasunul konektor křidélka, který se za letu vysunul. Při snaze o zabrzdění nad dráhou model udělal půlvýkrut a bum. Jedinou škodou je ale vytržená a ztracená páka ovládání výškovky.


S Castorem jsem opět „blbnul“ a létal „termiku (do max. 200 m). V prvním kole jsem následkem této taktiky zapsal pouze asi 3 minuty (= škrtací let), ale opravdu jsem si létání v daném počasí užíval. Chytré to ale moc není, uznávám, létat nízko jsou nervy a na soustředění na přistání už energie nezbývá. Ale řečeno s klasikem: „Mě to baví“ :-). V posledním letu jsem spoléhal na pásku, že model zastaví – zastavila, ale pozdě 🙂

Bylo to moc prima a kluci ústecký/chlumecký/severočeský – dík.

Výsledky a další fotky jsou na „Chlumeckých stránkách“.

A za 2 týdny Autonomy v Manušicích, přijeďte!

Honza
21.4.2012

Komentáře: 9

  1. zdarec,
    copak se zase posralo ? nebo vazne je proste a jednoduse rychlejsi poscitat vysledky na papiru ? at vim kde je error 🙂

  2. Ahoj Aleši, podle mě je (či včera byl) program v pořádku. Problém je (taky jen podle mě), že používání programu s sebou nese určité potíže (vybavení, elektrika, čas a pozornost při zadávání údajů), které jsou na druhé straně vyváženy výhodami v podobě rychlým výpočtů, které by na papíře zabraly hodně času (třeba nalosování skupin a přepočty na „1000“). Potom třeba pro RCEK je počítač určitě přínosem, protože tato kategorie je „výpočtově náročná“, v RCEN ale je úplně jedno, jestli letíš s tím nebo oním a na „1000“ se taky nehraje, takže výhody z používání programu jsou veškeré žádné, zatímco nevýhody jsou „zachovány“ všechny. Tak se mi to alespoň jeví. H.

  3. Ahoj,
    Díky za info.

    ALE 😀
    -pozor pri kontrole vysledku musis delat tak i tak.
    -nedovedu si moc predstavit ze mam 40 soutezicich a radim vysledky podle neceho (papirky?nebo snad z hlavy?) a nehlede na to, ze pri shode bodu je treba brat zretel na dalsi navaznosti
    -pro audio musis mit tak i tak elektriku
    -tisk jak karet pro soutezici,tak i vysledku v kterykoliv moment souteze

    ale jak jsem cetl byl tam poprve pocitac,a tak chapu rozpaky nad „komplikovanosti“ teto metody.

    Tak tedy díky za info Honzo 🙂

  4. Aleši, Ty to pořád bereš jako útok na SORG nebo počítače, ale to tak vůbec není. Prostě v případě RCEN je tužka a papír jednodušším řešením, když potřebuješ zasadit kytku, tak si vezmeš rýč a nebudeš volat bagr, i když tím by to šlo taky (koukám, že jsem naznačil svůj program pro dnešní den 🙂 ). H.

  5. Ačkoli jsme ze severu, počítač už také známe a první dochovaná obrazová informace o jeho použití na ENkách se datuje do let 2007 viz. foto.
    Možná je to jen tím, že neumíme SORG správně použít popř. archivace dat na “ papíře“ je přeci jen snazší.

  6. nenene,kluci ja to jako utok neberu ! je mi jasne ze nekdy proste neni treba volat „bagr“ jak jsi napsal.

    a to s tim pocitacem taky neberze spatne ! ja tam nebyl tak jsem soudil z clanku : „Pokud si pamatuji, tak poprvé se v Suché objevil počítač.“ proste to tak vyznelo.

    vse je ok. 🙂

    1. Aleši,
      nikdo to nebere jako nějaký útok ani nic podobného. 🙂
      Možná je SORG usnadnění i pro RCEN, jen s ním neumíme správně pracovat !!! Stáhl jsem si ho doma do PC a nepodařilo se mi jej spustit. Stále mi hlásí chyby a tak ani nemám možnost si s ním chvíli „hrát“ a vyzkoušet všechny možnosti. Zatím nemám ani výst. data ze soutěže ( v RCEN je přepočet na 1000b v kole asi nevhodný ) a jak píšu – možná to lze vše nastavit jinak, jen to NEUMÍM 🙁

  7. Honzo pokud ti program nejede,nejspise potrebujes doma NET FRAMEWORK 3.5 (nic jineho)

    a ano jde vsechno nastavit. imho myslim si,ze kdyz vyberes proste kategorii RCEN z rolovaciho menu pri vytvareni souteze,nacte to same spravne pravidla ….

Komentáře nejsou povoleny.