RCEN – Kladno 21.5.2011

Jezdit koncem května do Kladna na soutěž RCEN se už pro mě stalo tradicí. Perfektně připravená soutěž, od trávníku a počasí, přes stánek s občerstvením 🙂 až po diplomy a ceny. Akorát zase ta účast, když jsme s Honzou Kadlecem přijeli, hned nás pilotů bylo dvakrát víc – a při tom už zůstalo :-(.


Jarda s panem Vysušilem už se usmívají, protože létat se bude (aby soutěž byla soutěží, musí být piloti alespoň 3). Všimněte si, co Jarda drží v ruce – nebylo poslední …


… jak dokládá tento snímek.


Nebýt „rukávu“, mohlo by jít o „piknik“ asi kdekoliv. V první stanu „velení“, ve druhém „kuchyně“, před kuchyní jídelna 🙂


Focení před soutěží. Tedy, já si položil éra do trávy …


… potom se mi mezi ně vetřel Ion 🙂 …


… což zaujalo fotografa …


… čehož si všiml Jarda a dokonce sundal Skauta z „podvozku“ a položil ho na zem!!!


Když už jsem začal Jardu „pomlouvat“, neznám většího „pečlivku“. Při pohledu na jeho „nabíjecí a servisní kufřík“ se svíjím závistí a co teprve …


… bedýnka na Scouta. Lehoučká, z pěnového materiálu. Nádhera! (Pro upřesnění, ten „odrbaný“ eroplán v pozadí není jeho, i tak Honzu stálo hodně přemlouvání, aby mu Jarda dovolil se s něčím takovým ke svému depu vůbec přiblížit 😆 .)


Létali jsme na dvou startovištích, celkem 6 letů. A byl to fofr, takže mám nafocené jen soupeře z druhé rundy :-(.


Tonda létal s modelem vlastní konstrukce. Modrý nátěr přídě skrývá spáleniny po destrukci baterie po havárii.


Termika byla silná a to hlavně ve třech metrech nad zemí těsně před přistávací zónou.


Pálilo a připékalo. Opět Jarda (ten mi dá 😉 ) oblečen pouze v klobouček a „kšíry“.


Přistávalo se z jedné …


… i z druhé strany, podle aktuálního směru „větříčku“.

Já jsem létal s Castorem na 15 sekund motoru, tj. asi do 100 m. Není to žádné hrdinství, protože v rámci 10 minutového pracovního okna lze motorování opakovat. V prvních 3 letech mi to vyšlo napoprvé, ve čtvrtém letu jsem nevydržel s nervy, i když jsem termiku našel, ale už hodně daleko a nízko (taky jsem podržel plyn při druhém stoupání 25 s 🙂 ). Pátý let byl „škrtací“ – i s opakovaným motorováním jen 4:37. Se šestým letem už jsem nepočítal (nedával jsem pozor, co pořadatel říkal :oops:) a měl jsem „sešroubovanou“ Optimu na „blbnutí“, takže to už byl „typický enkový“ let do velké výšky.


Došlo i na rozlétávání o třetí místo.


Model v pozadí se při přistání přetočil a to rozhodlo :-).

Příjemně strávený den, díky.

Honza
22.5.2011

Komentáře: 7

  1. Tak si shrňme situaci 21.5.2011 – 37 lidí bylo na RCEK v Nové Pace, 26 na RCEK ve Vsetíně (tam se létalo i RCEJ, ale asi se účastníci dost kryli) a celí 4 (slovy čtyři) zvolili RCEN…
    Hm, tak tohle je už opravdu definitivní krach této kategorie, nazývat to jakkoli jinak nemá cenu 🙁

    Ale pozor, já si nechci jedovatě rýpnout, měl bych jeden vážnější návrh na Honzu Kubicu – Honzo, nechceš se fakt ujmout toho trenérství a zkusit vykoumat nějaký smysluplný návrh inovace pravidel pro kategorii „kdokoli s jakýmkoli modelem“? Ono je totiž téhle kategorie škoda, ten princip něčeho, kde se dá létat úplně s jakýmkoli strojem měl něco do sebe. Jenže evidentně současná podoba už není udržitelná a chtělo by to oživení – co třeba nějaký ten „víceboj“ s různými úlohami?

    1. Takto „definitivně zkrachovalých“ kategorií je náš sportovní řád plný :-).
      Popravdě nevím, jak enka změnit, a ani k tomu moc nevidím důvod, mě to baví i ve 4 (zvlášť když mohu létat jen do 100 m 🙂 ). Navíc už máme F5J a snad bude Autonomy… H.

  2. Dostal jsem e-mail od Tondy Vysušila z LMK Točná.

    Model, se kterým létal, není vlastní konstrukce, ale MAXI SCHANDY od p. Šandery ze Šumperka, který sloužil jako „test bed“ pro zkoušky motorů Roton (HVP Modell).

    Tondo, dík za upřesnění. H.

  3. Ono to s těmi „Enkami“ je poněkud, řekl bych, specifické. Je to kategorie „pro všechny“, tedy i ty, kdož nechtějí nebo nemohou investovat do nákladnějších speciálů. A ti si jistě také rozmyslejí, mají-li jet závodit někam dále. Proto ta malá účast na jednotlivých soutěžích. Pokud se podíváme, kolik lidí se ale soutěží v této kategorii letos zúčasnilo, dojdeme k úctyhodnému číslu 39, (to není součet účastníků ze všech soutěží, ale skutečně 39 různých lidí), takže bych neviděl kategorii jako „definitivně zkrachovalou“ a nebylo by asi dobře konat nějaké kroky k jejímu definitivnímu pohřbení :-).

    1. Upřesňuji stylizaci “ „To není součet počtů účastníků ze všech soutěží…“

  4. Mě „enka“ baví pořád, na rozdíl od jiných, populárnějších, kategorií. Petře, nemáte příští sobotu u vás soutěž? I když, pokud bude hezky, budu natírat „vokna“, a pokud bude ošklivě, tak zase nepojedu 🙁 , ach jo. Ale možná nějaký kompromis vymyslím :-)H.

    1. Soutěž máme, právě jsem dotiskl diplomy, a každý je vítán, protože dost potenciálních soutěžících možná odláká Chotěboř, takže třebas i pohrdnou medem, který je nabízen jako cena… :-). Petr.

Komentáře nejsou povoleny.