HL – Hořice 1.8.2010

Oproti sobotním „káčkům“ jsme se v neděli na letišti sešli jen dva. O to jednodušší byla domluva, co a jak budeme létat – výškový spínač. Ano, jen jeden, ten Petrův. Domluvili jsme se ale, že modely stoupají podobně, tak budu vypínat stejně jako on.

Pravidla jsme udělali jednoduchá – „hromadný“ (je 2 hromada?) či případněji současný start, motor se počítá do 10 minut, přelétání nevadí. Počasí přálo až moc, asi by bylo bývalo vhodnější zvolit výšku menší, příště…


Petrův NYX a můj Castor. Ve vzduchu se Castor zdá být o dost rychlejší, překvapilo mě to.


Komfortní (1cm tlustá plst – přistává se do měkkého 🙂 ) terč. Jo, kdyby tak člověk dopředu věděl, kam ho dát… I když Petr to v jednom kole vyřešil – podložku při přistávání napíchl a asi o 2 m odvezl 🙂 Dobrá finta, co?


Petr se hotoví k prvnímu startu – ještě neví, co si všechno v předstartovním stresu nezapojil, naštěstí se mu podařilo přistát a NYXe nerozbil.

Letové a startovní fotky fotil náš Pavlík, už zkouší i létat s Majnou, těším se, až budeme zase jezdit po závodech dva.


Tři, dva , jedna (pustit motor), start (pustit stopky a současně model). Většinou jsem vypínal motor po 22-27 sekundách a mám pocit, že to bývalo níže než 200 m, odhaduji tak 180 m, ale v tom počasí to vůbec nebylo podstatné.


Docela „nával“ na přistání 🙂


Dvě fotky na památku, útok na soupeře…


… a hned potom k bodu.

Na památku proto, že Castor už v podobě na snímcích nikdy nepoletí. V předposledním kole (myslím pátém) jsem při hledání termiky zalétl moc daleko. Termiku jsem sice našel, ale nízko (asi 600 m od startoviště) a při jejím vylizování nejspíše ztratil orientaci (přeci jen mám 5 dioptrií, že 🙂 ). Poslední co si pamatuji, byl nožový let (termika?) a protože to bylo už pod horizontem, nestačil jsem zareagovat. Naštěstí výška byla malá, odhaduji tak 15 m, pole měkké, Castor zůstal zapíchnutý s ocasem nahoru, tak jsem ho i snadno našel. Popraskala laminátová gondola, to bude za den spravený. Akorát, že Petr vyhrál, béé 🙂

Druhým důsledkem je neúčast v RCEX – vzpomněl jsem si na ně pozdě, až před 3. kolem. Třetí, čtvrté a páté kolo HL byla tedy současně RCEX (smí se to?), takže mám v RCEX škrtací měsíc.


Krásné podnebí s krásným modelem.


To už jsem byl na „procházce“ pro Castora, v tomto 5. kole i Petr přistával dříve.


Start do posledního kola s Majnou. Povšimněte si synchronizace i stylové elegance při odhozu NYXe, má skoro 2.5 kg, Majna 5x méně, proto lze vystačit i s ležérnějším odhozem 🙂


Bylo to náročné, i přemotorovaná polomaketa Spitfira představuje po soutěži větroňů relax pro uklidnění nervů 😆

Podle mě patří výškovým spínačům budoucnost, do jaké konkrétní podoby pravidla vykrystalizují se ještě uvidí, jen doufám, že to bude brzy. Mně by se líbila pravidla co nejjednodušší, s omezením výkonu a 2 třídy pro „malé a velké“ modely. Jak jsem se již zmínil, v sobotu se v Hořicích objevil pan Černý z RC Revue, hodně se vyptával, Petr mu spínač předvedl i v letu, třeba právě větší publicita je to, co tato kategorie potřebuje.

Existuje však i alternativa, že spínače budou povinné pro všechny kategorie, protože maximální výška pro modely bude nějakým tím Doplňkem X, Y, Z stanovena pevně. Uvidíme.

Honza
2.8.2010

Komentáře: 4

  1. Honzo díky za pěkný komentář, jen nechápu proč jsi taky nefotil jiné soutěžící než mě…
    Malá poznámka k použitým pravidlům, přelétání sice „nevadí“ (to je reakce na sobotní dohady na soutěži káček), tzn. přistání se boduje, ale je tam malá penalizace v podobě 3 bodů za 1 přelétanou sekundu (podle RCEJ). Možná by tenhle koeficient mohl být ještě větší (např. 10x) ?? Pravidla podle kterých jsme létali, pouze s variantní výškou 150m, hodím do „paragrafovaného“ znění, aby bylo nad čím debatovat.

    Ještě poznámka co všechno jsem si nezapnul před prvním startem. Přišrouboval jsem křídlo a nezapojil MPX konektor, takže všechna serva v křídle byla mrtvá, naštěstí nastavené v nule. Horší byla druhá závada. Anténu mám pevně vlepenou v trupu a k přijímači připojenou přes 2mm silový konektor. Ovšem přijímač se posunul a konektor rozpojil (teď už je zajištěný páskou). Dobrá zpráva je, že skvělý přijímač MZK Sexta má s 10mm pahýlem antény (uvnitř je ještě asi 3cm drátu) dosah ve vzduchu téměř 50m, což stačilo na záchranu modelu.

    1. Petře, fotil bych i jiné, ale nebyli :-).

      Podle mě ty 3 body za přelétanou vteřinu jsou akorát (pokud je za nedolétanou 1 bod). A počáteční metry? Nevím. Počasí bylo extrémně příznivé. S F3J asi není problém doletět i daleko (a že já už to zkoušet nebudu 🙂 ), ale s nějakou dvoumetrovkou asi jo. Je to ale jedno, bude to pro všechny stejné. Jinak tak, jak jsme to létali, to bylo podle mě OK. Hlavně ať jsou jednoduchá a vejdou se Ti na jednu stránku 🙂

      Ještě jedna věc mě napadá – ta „komise“ chystající pravidla mezinárodní (viz http://f5j.eu/w/index.php?title=FAI_F5J_Proposal – podívej se na tu tabulku, jak spínače létají v jednotlivých státech). Ale bůhví, na čem se domluví a kdy. Podle mě by bylo prima mít prozatímní národní pravidla už na příští rok, pokud FAI něco přijme, tak to bude zase o rok později.
      H.

  2. Zalétal jsem Castora po opravě, už není tak krásný, ztěžkl, zošklivěl, ale zato létá líp 🙂

    Dva příspěvky k diskusi o vypínací výšce po odlétané soutěži na americkém mistrovství. Létali na 200 m, zaujalo mě, že druhý byl Robert Burson, který vyhlašuje korespondenční X5J a v diskusích se vždy projevoval jako horlivý odpůrce HL. Zřejmě platí, že kdo umí, umí a na pravidlech nezáleží.

    První statistický:
    (http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=15701693&postcount=82)
    Maxima nalétali v 38% letů, z letů, které byly delší než 5 minut byla maxima ve 46% (prý bylo dost technických problémů, tj. velmi krátkých letů).
    U prvních 10 pilotů v pořadí bylo maxů 55%.
    U prvních 3 pilotů v pořadí 72%.
    Průměrné body za přistání 25.6 z 50 možných.
    U prvních 10 pilotů potom 25.9 (tj. skoro stejně).

    A druhý s dojmy:
    (http://www.rcgroups.com/forums/showpost.php?p=15710596&postcount=91)
    1. Rozdílné výšky v důsledku zoomování
    2. Dva výpadky řízení, prý kvůli špatným konektorům na výškoměru.
    3. Výška je malá na hledání termiky, stačí jen na jeden pokus.
    4. Celkové pořadí je dílem náhody, nějaký začátečník prý přelétal borce.
    5. HL mají smysl, ale výška by měla být větší, aby byla větší šance najít termiku.

    Hádám, že se mu soutěž asi moc nepovedla. H.

    1. 200 metru malo na hledani termiky ? no nevim …
      a je fakt ze soutez nezni moc povedene 🙂

Komentáře nejsou povoleny.