Modelářský Ježíšek


Asi jsem byl celý rok hodný, alespoň podle Ježíškovy přízně tak usuzuji. Vedle kapalných i sladkých dobrot (a spousty dalších dárků) jsem pod stromečkem našel i dvě krásné knížky.

První je Velký pranostikon. Kniha vyšla již v roce 1998, ale Ježíšek (= Hedvika) přeci umí zázraky. Moudrost našich předků v pranostikách týkajících se především počasí. Zemědělci jsou závislí na počasí stejně jako my, termičtí letci 🙂 . Z knihy četli v Meteoru (rozhlasový pořad) a byl jsem překvapený, jak se trefují. Samozřejmě, pranostiky nejsou stoprocentní, ale u většiny předpovědí autor, pan Zdeněk Vašků ze Zemědělské univerzity, uvádí pravděpodobnost 60-70%. To už mi pro plánování účasti na soutěžích postačí 🙂 . A třeba vznikne i pranostikon modelářský, třeba:

Na svatého Řehoře, nechej resky v komoře.
Na mistra Jana z Husi, letět i vrata musí.

Druhá kniha je o RESkách z vydavatelství VHT, které vydává i časopis FMT. Kniha je kompilací textů z FMT, včetně porovnání jednotlivých modelů, pohonů, serv, apod. Pro zájemce o kategorii jde o moc pěkný počin, pro zkušené soutěžící dle slov autora publikace určena není. Ale i tak se moc hezky čte.


Občas dojde fantazie i Ježíškovi, potom se uchýlí k poukázkám 🙂 . Ivan Hořejší už je zaběhnutým dodavatelem 🙂 , namísto Aufwindu si budu příští rok číst ve FlugModellu.


Opravdovou bombou jsou tyto dvě výstražné kamizolky – vzadu PRESS a vepředu hyena 🙂 . Už se těším, až si ji na soutěži navléknu 😉 .

Ježíšku, děkuji moc!


Vážení kamarádi, kolegové, sportovní soupeři i náhodní návštěvníci těchto stránek,
přeji vám klidný a spokojený rok 2024.

Honza
27. 12. 2023

1 komentář

  1. Ahoj Honzo,
    tak teď se budu bát si obléci svou reflexní kamizolku, páč by se mně někdo mohl splést s novinářskou hyenou 🙂
    To je fakt super nápad Hedviky, už se těším až tě v tom uvidím a budu se ti smát 😀
    Přeji krásný nový rok 2024
    V.

Komentáře nejsou povoleny.