Simulátor DC-9


Dostal jsem k svátku (už v červnu) poukaz na hodinový let v DC-9. Až po otevření odkazu dc-9.eu jsem zjistil, že 20 minut pěšky od domova, ve Vratislavicích, se nachází simulátor dopravního letadla DC-9. A po prostudování podrobností mi málem upadla čelist – pilotní kabina je zcela původní, s analogovými přístroji! To znamená, že signály z počítače se musí převést na takový proud, napětí, frekvenci, aby je „budíky“ dokázaly přečíst.


Poukaz se mi tu „válel“ až do pátku, počasí mělo být neletové (pro modely 😉 ), tak jsem napsal email. Odpověď přišla obratem a domluvili jsme se na dnešní dopoledne. Ale ouha, softwarová porucha 🙁 . Pan Bílý mě odvezl domů a už asi za hodinu volal, že je vše v pořádku. A jako „odměnu“ jsem dostal ještě hodinu letu navíc. Fotka „dárce kokpitu“ je ze „společenské místnosti“, piloti ovšem nepijí 🙂 .


Žena šla se mnou, ale odmítala dělat cokoliv jiného, než zasouvat a vysouvat podvozek (protože jsem na páku z levého sedadla nedosáhl 🙂 ). Let pro mne byl obrovský zážitek, jen jsem se nesměl nechat znervóznit tím, že při startu kličkuji a při přistání netrefuji letiště 🙂 . Jako v tom vtipu, kdy pilota instruktor ohodnotil jako průměrného, ve vzduchu skvělý, při přistání se zabil 🙂 . Ale co, přijďte si to zkusit sami 🙂 .


Simulátor je v tomto válci, na jehož stěny se zevnitř promítá krajina i počasí. Kabina letadla je původní, včetně kyslíkových masek a bezpečnostních pásů, absolvovali jsme kompletní proceduru, včetně rozsvěcování světel v kabině a zhasínání nápisu „Připoutejte se“ 🙂 .


Oblet Ještědu. Z výšky vypadá krajina úplně jinak, ztratil bych se raz-dva.


Zajíždíme k „chobotu“ na Ruzyni. Ty dvě hodiny na mě byly skoro moc, propotil jsem košili 🙂 . Ale určitě jsem tam nebyl naposledy. (a) víme, co dostanou děti k Ježíšku, a hlavně (b) ve vedlejší místnosti už stojí …


… Mig-21. Prý to bude ještě práce na rok, možná dva, ale už teď se těším.

Dámy a pánové – hlubokou poklonu, a držím palce, ať vám elán vydrží.

Honza
29.10.2017