F5J – Lomnice n. P. 13.6.2015


Po 14 (vlastně 13) dnech se v Lomnici nad Popelkou, tentokrát s „velkými ptáky“ kategorie F5J, sešlo 18 pilotů.


Zdeněk zastupoval Malčatým sám, synci odjeli reprezentovat do Řecka. Mělo to tři výhody, (a) byly ostatním pilotům stupně přeci jen podstatně blíže, (b) Zdeněk si mohl celou soutěž jaksepatří užívat bez toho, že by musel „krotit mládež“, a (c) ostatní si v Řecku ani neškrtli 🙂 .


Někteří piloti zatahují břicha, všimnou-li si, že je mám v hledáčku 🙂 . Bylo horko, tady měl Honza ještě kalhoty…


… později došlo i na plavky. Říkal jsem si, proč někteří lidé vyhazují desetitisíce za cesty za sluncem, modelářům stačí stovka vkladu a mohou se opalovat celý den 🙂 .


Mirka už přestala bavit trápení s kupovanými modely a postavil si vlastní stroj…


… s využitím plastových žeber Modela (jmenoval se ten model Vega?), trupu od Karla Svobody a směrovky, která vypadá na Supru.


Vojta s Orionem. Moc mu to nešlo, navíc jsem mu to kazil napovídáním 🙁 .


Ivan přistává s Faetonem. Předčasných přistání bylo k vidění dost, ale pro mě je hlavní zpráva ta, že k úspěchu ve výškoměrech není potřeba extra super speciálů. Určitě je Pike nebo Enjoy výkonnější než třeba Cirrus, ale na pilotovi záleží mnohem víc 😉 .


Další model vlastní výroby při soutěži zalétával Béda. Bude to chtít ještě pár dnů seřizování, než bude model předvádět zatáčky k pilotově spokojenosti.


Milan doplatil na neznalost pravidel, že je potřeba přistávat z opačného směru, než ve kterém se startovalo. V Plzni to šlo, v Lomnici se konkurenti holt ozvali.


Tomáš odložil Storka a létat s Pikem. Vypínal nízko a chodil daleko – a to hned 2x. Na výlet do údolí se vydali, alespoň co jsem viděl, i Radek a Petr Nehera.


Nová móda známá z volňásků – brát si na startoviště „klacek“ se stuhou. Trochu pochybuji, že pomáhá, určitě ale neškodí, a v Lomnici skoro nefoukalo. Karlovi ovšem nepomohl; …


… vybojoval Buksus (dar přítele Micky) za poslední místo. Tomáš o něj ale hodně stál, s poukazy na své výkony, a tak mu ho Karel, po konzultaci s manželkou a vyslechnutí Tomášových přesvědčivých argumentů, přenechal.


A takto to dopadlo. Blahopřání vítězům. Osobně oceňuji zejména styl vítěze při odhodu – viz titulní foto – Petrovi roste konkurence.

Já byl spokojený, ve třech letech jsem našel stoupák už na motor, ve dvou jsem nenašel nic a jen v jednom letu jsem se rozhodl v průběhu letu pro špatnou stranu – celkem pokrok, a navíc mám Castora rád, protože umí jak termiku, tak svah, jak jsem si tento týden vyzkoušel. Ale trochu zraju na speciál, uvidíme 😉 .

Lomnickým díky za vydařenou soutěž, byl to moc prima den.

Výsledky.
Vítězovy dojmy.

Honza
17.6.2015