Australský (možná) deníček – 25.8.2012


Po roce a půl opět k protinožcům (i když je to divný, mě se tu zdají všichni chodit normálně po zemi, takže mám trochu podezření, jak to TEĎ vypadá v Evropě :lol:).

Pozdě odpoledne s Prahy do Londýna a odtud “na noc” (před)posledním (poslední je, zatím a možná jen pro mne, kompozitový Boeing Dreamliner) výkřikem letecké techniky Airbusem A380 na druhou stranu zeměkoule.


Tato fotka je z mezipřistání v Singapúru, sluníčko právě zapadá, z Londýna to trvalo 12.5 hodiny (au au to bolí). A380 má dvě patra, takže jsem vlastně cestoval v podpalubí :-). V každé řadě je 10 sedadel (v ekonomické třídě) a řad je celkem 88! Celkovou kapacitu odhaduji tak na 600 lidí, ze Singapúru do Melbourne (dalších 6.5 hodiny) nás prý letělo asi 480. Toho času, než všichni nastoupí a vystoupí :-).

Zajímavostí letadla je zábavní a informační systém, filmů asi 50 (stejně je ale člověk tak “zblblej”, že si ani nepamatuje, na co vlastně koukal), televize, rádio, zprávy, dokonce i vstup na vlastní USB disk a pokud je někdo jo postižený prací, může psát i e-maily (což asi bude pěkně drahé ;-)).


Pomocí této obrazovky si slabší povahy navozují depresi (když jsme byli ještě nad Evropou, v tomto okamžiku už to šlo :-)).


A toto je pohled z kamery ve směrovce. Přistáváme v Melbourne, foukal silný boční vítr, z kamery bylo krásně vidět (ne z ukázaného snímku), že se pilot ke dráze přibližoval bokem s možná 10° úchylkou.

Zajímavostí je časový posun a s tím související jídelníček – zaujalo mne, že po odletu z Londýna (večer) jsme dostali večeři a před přistáním v Singapúru (zase večer!) snídani. Ale je fakt, že většina lidí spala (nebo spaní alespoň předstírala). Jídelníček do druhé etapy byl nazván jen obecně „menu“ a druhé jídlo jako svačina. Občerstvení je dost a dobré, a pokud chce být někdo ze čtenářů „letuška“, doporučil bych mu si to ještě jednou rozmyslit – je to řehole.


Žánrový obrázek z melbournského letiště (já vím, že takových fotek je všude spousta, ale mě to nedá a mačkám spoušť “furt pryč”).

Musím si postěžovat na “alkajdu”. Letištní “striptýz” při každé kontrole nenávidím, nejnebezpečnějšími předměty jsou: počítač, pásek od kalhot a zubní pasta. Přemýšlím, jak by se z toho udělat bomba :lol:. Australany zase nejvíce zajímají potraviny, zejména ovoce a zelenina – s evropským jablkem vás nepustí z letiště, tak pozor (znám z minula :-)).


Na letišti mne náš partner vyzvedl a jeli jsme ihned do loděnice, tak tady je na ukázku příď katamaránu, který bude poháněn plynovými turbínami spalujícími zemní plyn.


Je tu zima (roční období), okolo 10 °C, vítr, chvíli jasno, chvíli (teď už asi 3 hodiny) prší. Tady se počasí právě střídalo a udělala se duha.


Někdo má jachtu, někdo hydroplán. Beaver VH-AQU společnosti Tasmanian Air Adventures, výlet již od 99 AUD… Už pršelo. :-(.


Evropská labuť je bílá, australská černá, tento kormorán (kormorán tasmánský?) se “prekabátil” jen z půlky 🙂

Bojuji se spánkem, musím vydržet alespoň do 9 večer (časový posun je 8 hodin), tak se omlouvám za poněkud nesouvislý způsob psaní. Druhou omluvu posílám všem, kdo marně hledají nějakou zmínku o elektroletech.

Honza
25.8.2012